Vad säger barnets kläder om föräldern?

Vilka kläder vi väljer till våra barn säger en hel del om oss själva, framför allt om vilken typ av föräldrar vi vill vara. Det kan i vissa fall gå så långt att barnets kläder säger mer om förälderns personlighet än vad förälderns kläder gör. Det kan finnas många anledningar till detta.

Förklaringen kan helt enkelt handla om ekonomi. Eller så kanske föräldern har ett arbete som kräver en viss klädsel, som jurist eller läkare. Eller så handlar det helt enkelt om att föräldern försöker styra barnet, eller påverka omgivningens uppfattning om familjen.

Färgglada barnkläder

Att läsa barnet som en bok

Barnets kläder avslöjar nämligen en hel del om familjen: var man bor, vilken socioekonomisk grupp man tillhör, och flera andra saker. Medelklassen är de som starkast omfamnar unisexmodet, och de handlar en stor del av sina barnkläder på Polarn & Pyret, som heller inte har kläderna uppdelade i pojk- och flickkläder. Den som tar den röda tunnelbanelinjen i Stockholm, från Södermalm och åt sydväst, kommer att märka att barnen på förskolorna blir mer och mer typiskt ”killigt” och ”tjejigt” klädda ju längre ut man kommer. Och om man istället gör resan åt andra hållet, bort till Östermalm, kommer man att göra samma observation, även om klädmärkena, och därmed också priserna, skiljer sig åt mellan Grevgatan och förorter som Fruängen och Skärholmen.

Ett argument för detta är att det ska vara lätt att avgöra barnets kön, även på håll. Om man frågar föräldrarna varför detta är viktigt kanske de svarar att deras barn blir sura om man tar fel på deras kön. Men då kan man fråga om barnen verkligen bryr sig, eller om det är föräldrarna som i själva verket blir obekväma av att det råder oklarhet i frågan. Vuxna vill gärna kunna avgöra direkt om någon är man eller kvinna, vilket är en anledning till att ordet ”hen” väcker så mycket ont blod.