Unga modeikoner

Minns ni Chloé Schuterman? För några år sedan var hon otroligt om diskuterad. Varför? Jo, för att hon som 12 åring började blogga för tidningen Chic och fick en handväska (hitta liknande Italienska skinnväskor här) som kostar 15 000 kr i butik från sin mamma. I princip. Eller så handlade det helt enkelt om avundsjuka? Det är oklart varför, men upprörda – det blev folk i alla fall. Nu har det gått några år, och Chloé har gått från att vara ett barn – till tonåring. 15 år, boendes i London och med en blogg på Nyheter 24 istället för Chick – svenskarna har slutat ha en åsikt om henne. Frågan kvarstår dock. Är mode verkligen någonting som barn ska intressera sig av? Är det verkligen någonting som gör att de utvecklas, att de lär sig – att de mår bra? Och hur påverkas man av rampljuset i så pass ålder? Ska ett barn få blogga om mode? Kommer inte Chloé, som vuxen, gå tillbaka på sina inlägg och skämmas lite? Det är självklart svårt att svara på, men ett som är säkert är att det är värt att diskutera.

Tweens i modevärlden

I en artikel från 2010 skrev Svenska Dagbladet om fenomenet ”tweens intar modevärlden”. Artikeln skrevs efter att Chloé medverkat i TV4s förkväll, där hon (med sin mamma medverkande) pratade om sin passion för mode och drömmen om att starta en blogg. Hon var då 11 år, och hennes mamma ansåg att det var lite tidigt för att blogga. Nu har det går 3 år, Chloé är snart 15 fyllda och bloggen är i full rullning. Chloés medverkan i programmet skapade en explosion på nätet, och folk var extremt upprörda över hennes dyra kläder, hennes modekunskap och att hon tittade på Sex and the city. Journalisten anser dock att det var en konstig reaktion, då unga i modebranschen inte var en nyhet. Det var någonting som figurerat i flera år, över hela världen. Här är några andra ”tweens” som tidigt etablerade sig i modebranschen:

  • Lisa Olsson. Började blogga i januari 2008, då 12 år gammal. Blev vald till Årets fashionista i Veckorevyns blog award 2010.
  • Arlo Vwiner. Presenterades 2009 av tidning GQ som världens mest stilsäkra åttaåring. Son till skaparen av tv-serien Mad Men. Nu är han 12 år och bloggar om mode utifrån en extremt personlig stil.
  • Cecilia Cassini. Började sy som femåring, vid sju skrev hon brev till Coco Chanel och föreslog att hon skulle designa en barnlinje för Chanel (trots att Coco Chanel dött). Cecilia började designa själv, och idag är hon 14 år och big business med samma agent som Kim Kardashian.
  • Tavi Gevinson. Startade sin blogg när hon var elva år, två år senare hade hon fyra miljoner besökare. Idag är hon 17 år flyger hon världen runt och bevakar modeshower.

Det har som sagts finnas flera unga talanger inom modebranschen. Rätt eller fel kan ju diskuteras – men än så länge verkar det ha gått ganska bra för barnen. Vi lär behöva vänta ytterligare några år innan vi kan se eventuella konsekvenser av att ha börjat så tidigt. Men ett som är säkert är att så länge man har en dröm, och en motivation – är allting möjligt. Oavsett ålder.