Tips på ett bra och billigt barnkalas

I den här artikeln ska du eller ni som vill göra en hejdundrande fest för ert/era barn, få några kalastips på hur partyt blir så bra som möjligt. Du behöver inte lägga ned enorma summor på ett trevligt kalas och då passar det att skapa så mycket av innehållet på egen hand.

Alla har vi varit barn och några av de starkaste minnena som många barn har, är från de barnkalas man var inbjuden till eller anordnade med sin familj. Allt från tårta och lekar till skattjakt och fiskdamm kunde förekomma. Idag ser det ibland lite annorlunda ut och ofta är barnkalas dyra till på köpet.

Bli din/er egen bästa festfixare

Fler och fler föräldrar känner en press för att ge sina barn dyra och storslagna barnkalas, läs mer. Men man kan göra mycket även om man inte har en tjock plånbok.

Ibland hamnar föräldrar i valet och kvalet om man ska ha fiskdamm eller skattjakt och ofta är brytpunkten 5-6 år då fiskdamm inte längre är spännande för barnet. Gör en spännande skattjakt om barnen är lite äldre än 5 år, och gör gärna skattjakten utomhus om det är varmt. Låt barnen leka och dansa av sig så att de är nöjda och glada när eftermiddagen går mot sitt slut. Ordna med dansstopp eller lekar där de stundtals också måste använd huvudknoppen i olika svårighetsnivåer. Ett relativt välorganiserat kalas brukar bli bättre än ett med fri lek.

Mat och dryck

Självklart ska du inte ge barnen morötter och grönkål på festen men var lagom med energin och låt godispåsen vänta till sist. Gör det billigare genom att baka eller göra en egen tårta och kakor och låt ditt barn vara med under bakstunderna innan festens början. Gör maten rolig så blir även grönsakerna goda. Exempel är: Grillspett med köttbullar, prinskorv och grönsaker och lek med färgerna, nyttiga juicer som bål i grälla färger med dekorationer som flyter och glasstårta, billigt och alltid uppskattat samtidigt som det går snabbt att göra.

Glöm inte bort att även planering för barnkalas ska vara roligt

Tänk på att barnen ska ha kul och ordna inte ett barnkalas för att imponera på andra föräldrar. Fynda erbjudanden på stormarknader i tid, dekorera själv, gör mindre men roligare mat o.s.v. Tänk också på att ett gemensamt barnkalas med en vän är betydligt mindre kostsamt.