Så tvättar du kläderna rätt

Fyller du hela maskinen med tvätt? Och lämnar du tvätten i över natten? Då tvättar du helt fel. Här är några enkla knep du kan använda dig av för att tvätterna ska bli rena, fina – och dessutom hålla längre.

Är du en sådan som sätter igång tvätten på kvällen och sedan glömmer ta ur kläderna innan du går och lägger dig? Då ska du överväga att köpa en kombinerad tvättork: https://www.cylinda.se/vitvaruvaljaren/tvatt/kombineradtvatttork. En sådan ser till att torka tvätten direkt efter att tvätten är klar och minskar risken för att kläderna du tar ut luktar surt. Dessutom minskar du risken för att det skapas fukt och mögel i din tvättstuga. I värsta fall kan en tvättmaskin som inte töms i tid leda till hälsoproblem!

 

Följ våra enkla tvättips

Det allra vanligaste misstaget som många gör är enkelt att sluta med – fylla tvätten tills det inte får plats mer tvätt. Det här är inte rätt sätt att tvätta på, även om det ibland står i olika guider att det är bra att fylla tvätten för att spara energi. Tvätten blir inte ordentligt ren och i värsta fall måste du köra det en omgång till. Det kan också leda till att kläderna slits i onödan, vilket leder till att du måste köpa kläder oftare. Att tvätta klimatsmart är därför en avvägning av den energi du använder mot det material du inte heller vill slita på i onödan.

Ett annat misstag som många gör är att bara sortera efter färg. Försök även att sortera din tvätt efter material. Många av dina plagg är känsliga, och behöver inte lika långa och varma program för att bli rena. Stäng blixtlåsen på tröjor som har det, men knäpp upp skjortan är ett annat tips. Och tvätta inte dina handdukar med sköljmedel. Sköljmedlet gör nämligen att handdukarna tappar sin absorberingseffekt – och precis som du förstår är det ju inte så praktiskt just när det kommer till handdukar.