Klä ditt barn med genus

Ett av våra viktigaste samhällsproblem är jämställdhet och genus. Och ännu större problem blir det när man redan som barn behandlas olika på grund av vilket kön man har. Då kan det vara svårt att någonsin ta sig ur det inlärda mönstret.

Det är ett stort ansvar som förälder att inte behandla sitt barn utefter könet de har istället för deras personlighet. Detta för att de flesta som blir föräldrar har fått lära sig ett genustänk sedan de var små. Det är dock väldigt viktigt att förändra detta även om det kan vara svårt. En bra ände att börja i är när man handlar barnkläder online. Det kommer allt mer genusneutrala kläder och det är bra, så länge man använder sig av dem.

Det är oftast lätt att se om det är en bäbisflicka eller en bäbispojke som ligger i barnvagnen. På kläderna och färgerna. Är det en flicka lutar vi oss fram och jollrar med henne på ett sätt. Är det en pojke låter vi lite annorlunda på rösten. Genom sina kläder har barnen placerats i ett fack, i det här fallet efter sitt kön, och därmed får de olika behandling.

Designern Ulrika Lundgren i Solberg, Lysvik, skapar genusneutrala kläder för barn, för att barnen ska behandlas utifrån sin egen personlighet istället för utifrån sitt kön. Hon konstaterar att målet är ett jämställt samhälle, där alla har rätt till, och styrka nog, att göra egna val utan att påverkas av den stereotypa bilden av manligt och kvinnligt. (Läs hela artikeln här).

För en genusrookie kan det dock vara svårt att veta hur man ska agera och bete sig. Här är några tips på att bli en genusmedveten förälder när det gäller kläder:

  • Gå emot vad som anses vara traditionellt. Klä inte din nyfödda pojke i ljusblått och din nyfödda flicka i ljusrosa. Blanda! Eller välj bort färgerna helt om det känns jobbigt i början. Man kanske tror att det inte spelar någon roll när det är som allra minst men alla vanor börjar någonstans, bryt dem så tidigt som möjligt.
  • Låt dina barn få vara sig själva. Varför ska egentligen bara flickor ha klänning? Och varför är det bara för pojkar som en tröja med biltryck passar? Alla barn har olika favoriter och personligheter, låt dem bestämma mycket själv.
  • Låt dig inte påverkas av nära och kära. Bara för att man själv vill och har en bra genussyn betyder det inte att alla har det, och vissa är inte lätta att påverka heller. Stå på dig och kör ditt eget race så får det bli andras problem. Du vill ju att ditt barn ska växa upp till en stark, smart individ.
  • Var konsekvent i ditt genustänk. Särskilt när barnen börjar komma upp i tre- till fyraårsåldern och börjar förstå inte tycka mer är det extra viktigt att inte ändra sig var och varannan dag när det kommer till färg och form på kläderna.

Med en bestämd attityd och medvetenhet är det inte så svårt som man kan tro att bidra till ett mer jämställt samhälle.