Föräldrars stress och relationer

Föräldrar har allt mindre tid och känner sig allt mer stressade, vilket kan ta ut sin rätt på både hälsan och på samvaron mellan föräldrarna. Hur ska man undvika det, och vad kan man göra?

Att vara förälder är inte en enkel sak, och det är i de allra flesta fall minst ett heltidsjobb. Det är inte bara barnen som ska hinnas med, det är jobb, hushållsarbete, den ack så viktiga egentiden och samtidigt ska man hinna göra alla dessa saker utan att bli stressad eller pressad. Det kan vi ju direkt förstå att det inte är en allt för enkel uppgift. I Svenska Dagbladet har de skrivit om fenomenet, och de berättar också om hur inkomst är kopplat till tidsstress. Det är nämligen så, enligt artikeln, att ju mer vi tjänar desto mer tid lägger vi på prylar. Inte bara på att leta efter de prylar man vill köpa, utan sedan krävs det tid för att ta hand om och använda dessa saker. Det kan handla om bilar, båtar, fritidshus, tekniska prylar och annat. Ju mer vi tjänar desto mer konsumerar vi och desto mer tid tar vår konsumtion, och kombinerat med små barn, dagishämtning och VAB så är du på motorvägen till utbrändhet och osämja med partnern. För det är ofta den saken som tar stryk, relationen med partnern och kärleken. Det finns en del saker man kan göra för att få lite mer tid med sin partner och hålla romantiken levande.

  • Erkänn att ni kanske inte ägnat så mycket tid åt varandra som ni kanske borde gjort. Först då kan man börja jobba för att reparera och bygga upp, men tycker ingen att den gjort något fel så kommer det inte fungera.
  • Gör er fina för varandra. Även om ni älskar varandra oavsett utseendet så kan det fortfarande vara bra för romantiken att snygga till sig. Det är trots allt mer attraktivt med underkläder från Lingerie butiken än vad det är med urtvättade mjukisbyxor och sliten tröja med färgfläckar och hål. Att anstränga sig lite kan vara en bra boost för romantiken.
  • Se till att få lite tid för er själva. Fixa barnvakt och gå ut för en middag tillsammans på en trevlig restaurang och prata om annat än jobb, barnens skola och sådant som vardagen är fylld av.

Det är ganska grundläggande saker men de kan göra stor skillnad. Något annat som kan vara bra i den här situationen är att prata med andra familjen som är i samma situation, eller sådana som varit det men nu kanske har utflugna barn. Många kan känna sig ensamma med all sin stress och press, och de känner sig otillräckliga för att de inte är de bästa föräldrarna i världen. Då kan det vara skönt att få prata med någon som går igenom eller gått igenom samma sak, det kan lätta samvetet och göra att det hela inte känns så tungt trots allt.