Barnkalas – den nya statussymbolen

Barn på ängDet kan gå status i allt, så även i barnkalas. Men det är viktigt att utgå dels från vilken typ av kalas barnet vill ha, men kanske också på de små gästerna och vad de upplever till vardags. Låter det krångligt? Det behöver det inte vara.

Att arrangera ett barnkalas har blivit ett sätt att visa att man är en bra förälder. Det kan handla om hur mycket pengar man lägger på det, men det kan lika gärna handla om vilka aktiviteter man har på kalaset, vilken mat man serverar, etc. Kanske är det inte någon tillfällighet att den turnerande fotoutställningen ”Swedish Dads”, som visar svenska föräldralediga män, innehåller foton från barnkalas. Att ta ut pappaledighet är ett sätt att visa att man är en bra förälder. Att hålla en viss typ av barnkalas är ett annat sätt.

Billigt eller dyrt

Barnkalas har blivit en storindustri. Snabbmatsrestaurangerna var tidigt ute med att göra det möjligt att hålla kalas där, och många andra har tagit efter. Idag är det inte ovanligt med barnkalas på lekland. Har man råd är det naturligtvis inte fel med denna typ av barnkalas, men antalet gäster blir begränsat. Har barnet många vänner, hen kanske går på en stor förskoleavdelning, är det kanske bättre att satsa på kvantitet, och anordna ett kalas som många kan delta på. Kanske kan man arrangera ett kalas med korvgrillning i en parklek. Förslag på lekar finns i den här artikeln. Och man behöver inte ta en lördag eller söndag i anspråk, man kan ha kalaset efter förskolan.

Sedan finns det ju barn som inte har så många kompisar, kanske för att de bor på en liten ort där det helt enkelt inte finns många barn i deras ålder. Då har man kanske råd att bjuda allihop på lekland. Även i Finland diskuterar man det här med dyrare och dyrare barnkalas, vilket denna artikel från Yle visar. Eller låt barnen göra någonting som de definitivt inte har gjort innan, som att spela på din gamla spelkonsol. Eller varför inte bjuda på något spektakulärt?

Sedan behöver man kanske inte slå på lika stort som i den här videon.