Avfuktare i tvättstugan

Fuktig tvätt kan förstöra dina kläder och ge fuktskador i tvättstugan. En lösning är att installera en avfuktare, som transporterar bort fukten och bidrar till ett hälsosammare inomhusklimat.

kläderI många svenska hem går tvättmaskinen ofta för högtryck. Varje vecka samlas flera kilo kläder, handdukar och lakan i tvättkorgen och det kan kännas svårt att hålla jämna steg med tvättberget. Under vinterhalvåret är vi tvungna att hänga tvätten inomhus. All denna blöta tvätt genererar fukt i tvättstugan, och fukt kan ställa till med en hel del bekymmer i huset.

Problem med fuktig tvätt

Att ha fukt inomhus kan drabba både huset och kläderna i form av oönskad lukt. Kläder som hänger i ett fuktigt rum kan ta åt sig lukt från mögel, svamp och bakterier som gärna frodas i denna typ av miljö. Dessutom kan hälsoproblem som allergier och astma kopplas till fukt. Trähus eller byggnader med träkonstruktioner är särskilt utsatta. I längden kan det till och med leda till permanenta fuktskador på huset.

När vi tvättar och sedan hänger upp tvätten tillförs fukt i tvättstugan. Denna måste avlägsnas på något sätt, annars stannar fukten kvar. Ett effektivt sätt att handskas med detta är att installera en avfuktare. På Arctus hemsida, https://arctusnordic.se/avfuktare/, hittar du flera modeller för olika ändamål. Det viktigaste är att skaffa en avfuktare som har rätt kapacitet för just ditt utrymme. Avfuktaren tar hand om överskottsfukten och gör att kläderna torkar snabbare samtidigt som man blir av med dålig lukt. Avfuktaren har alltså två funktioner: den både skyddar din bostad och torkar din tvätt.

Andra sätt att vårda dina kläder

Om du har en effektiv torktumlare blir dina kläder snabbt torra och behöver inte hängas upp. Ett annat alternativ är att hänga kläderna i ett torkskåp, som torkar kläderna utan att skrynkla dem. Rengör tvättmaskinen med jämna mellanrum. I tvättmaskinen kan det nämligen samlas beläggningar av smuts och mögel som kan göra att kläderna luktar illa.